Cluster disker på passiv node og WWN på HBA

Ved feilsøking av noen rare clusterproblemer begynte jeg plutselig å lure på hvordan clusterdisker var representert på den passive noden i et Windows 2008 cluster. De var nemlig ikke å se i Disk Management, og forsøk på failover av diskressurser feilet spektakulert og fullstendig. Litt forskning viste kjapt at joda, de skulle vært listet omtrent som dette:

image

Dermed måtte feilen være et annet sted. Litt mer fundering avslørte at vi hadde oppdatert bios og managementprosessor på dette clusteret for kort tid siden, og vi begynte å ane hvor grevlingen var. Av en eller annen grunn hadde ikke serveren fått satt riktig WWN ved omstart. Dette er et IBM HS22 blade med Qlogic HBA som får sine WWN fra managementmodulen, og en rask sjekk i SanSurfer avslørte at WWN ikke stemte overens med det som var definert i SANet. Dermed trengs en kaldstart av managementmodueln i bladet, noe som betyr å slå av serveren, trekke ut bladet, vente et minutt og sette det inn igjen. Deretter må man vente en 5 minutters tid mens IMM booter. Man kan se at den er ferdig ved at powerlyset i front av bladet begynner å blinke med betydelig langsommere takt. Først da vil bladet la seg slå på.

Update: Det har også fungert i enkelte tilfeller å ta en full shutdown av bladet, vente to minutter og så starte det igjen. Det er verdt et forsøk, da man sparer en tur til serverrommet.

Samme situasjon har jeg tidligere opplevd på HP BL460 blade. Disse har vanligvis Emulex-kort som liker å komme opp med blank WWN (00-00-00-…), eller med en WWN som begynner på 1 istedenfor 5. Dette er noe som er litt lettere å oppdage enn et nummer som er tilsynelatende riktig. Løsningen er den samme, ut med bladet for å få kaldstartet managementmodulen.

SNAGHTML109f57a

Dersom feilen oppstår på en helt ny server/nytt HostBusAdapter er det vanligvis firmware på HBA som er utdatert eller på annen måte ikke samsvarer med firmware til bladets managementmodul. Emulex liker å splitte denne i flere deler, en HBA bios og en HBA firmware, pass på at du oppdaterer alle. Og oppdater firmware på bladet samtidig. Det anbefales å bruke firmware fra bladeprodusenten og ikke fra Qlogic/Emulex. Pass også på at du oppdaterer firmwaren til den sentrale managementmodulen på IBM Bladecenter samtidig. Denne kalles AMM. På HP C7000 har man ofte Virtual Connect fibermoduler istedenfor fiberswitcher fra feks Brocade. Rent teknisk er det store forskjeller på AMM og Virtual Connect, men i denne sammenhengen er det viktigste at versjonene stemmer overens.

Author: DizzyBadger

SQL Server DBA, Cluster expert, Principal Analyst

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.